香城教育電視 (HKGETV) 既義務記者於11月18日於理工大學十字路口遠距離測量一枚催淚彈測量到該催淚彈溫度達到攝氏552.8度#shocking#pig ,但由於該枚催淚彈和記者有一段距離(0.5m – 1.0m),所以實際溫度會比熱成像儀所量度高。經過初步估計,該枚催淚彈溫度有機會比熱成像儀所量度的溫度高超過1倍或者更多!

在如此高溫的催淚彈直接接觸下必會做成嚴重燙傷皮膚,例如之前被手擲催淚彈擊中嘅FA,背部嚴重燒傷並需要植皮。

而家我哋會公布3個測量結果:

1. 中國製噴火催淚彈在遠距離低解像度的程況下測量到552.8度!

日期 Date:11月18日
地點 Location:理工大學
溫度 Temperature:552.8°C
發射後檢測時間 Time after Fire:12s

提提大家: 距離可令溫度讀數比實際的低,為此我地做左一個煲水測試展示依個差距#sowhat#pig

為咗俾大家了解到係咁遠距離加低解像度嘅情況下,個溫度會有幾大幅被低佔,我哋用同一部機影低咗煲滾嘅水。煲滾嘅水本應係100度,但測試人員係2 – 2.5米距離量度溫度,會發現測出嘅溫度只係得54.1度。溫度讀數已被低估約1.84倍由於所量度溫度被多方面因素影響,所以我地亦不排除中國彈燃燒過程曾高過1000度。#drum#pig

2. 在同一個催淚彈殼出嚟既另一粒催淚彈(在噴火嗰粒旁邊)測量到373.6度

日期 Date:11月18日
地點 Location:理工大學
溫度 Temperature:373.6°C
發射後檢測時間 Time after Fire:11s

3. 中國製催淚彈發射1.5分鐘後溫度維持約240度 (熱成像拍攝距離:0.5米內)

https://youtu.be/6hw861UoBuY



呢張相可以見到催淚彈喺發射一分半鐘之後,溫度最高嘅地方係頂端出氣口,該處的熱成像呈現白色。

日期 Date:11.15
地點 Location:油麻地
溫度 Temperature :250.9°C
發射後檢測時間 Time after Fire: 1m35s

熱成像片公開:

https://youtu.be/CEB7pX1TEyY

Date:11.15
Location:油麻地
Time after Fire: 1m36s

從溫度結果推斷極可能中國製Tear Gas 質素參差
大家從片段或相中發現中國製發射後有啲係完好無缺,亦有熱到噴出火舌、變形,而且量度溫度在差唔多時間 (11秒 & 12 秒), 一粒(第2個result) 就373.6度,另一粒(第1個result) 552.8度。鑒於在唔同催淚彈上收集返黎讀數可有咁大差距,令我哋懷疑催淚彈嘅品質檢查(quality check)有無問題? #:)#pig

希望大家在外出時小心被發熱物體擊中,避免用手接觸。雖然實地收集數據極不容易,但我地香城教育電視會繼續尋找更可靠數據發佈,請大家留意我地香城教育電視發佈消息。

Source: https://lihkg.com/thread/1745986/page/1

留下一個答复

Please enter your comment!
Please enter your name here